Performance træning

Performance-træning er et supplement til din daglige træning på, hvor vi har fokus på den enkelte spillers fysiske forudsætninger og udviklingspotentiale. Dette skal give spilleren de bedste forudsætninger for at præstere på banen og give dem værktøjerne til at tage kontrol over egen udvikling.

Toppræstation nøgleord

Toppræstation afhænger af

Faget

Forventninger

Fysisk belastning og restitution

Team Danmark - gode råd

Det er vigtigt at variere sin træning, hvis man kontinuerligt ønsker at have et godt udbytte af den. Variation af især styrketræningen er vigtig, fordi kroppen er hurtig til at tilpasse sig de stimuli, den udsættes for i et givent styrketræningsprogram. Ved at ændre på en eller flere elementer i dit træningsprogram, sikrer du, at træningen bliver ved med at være udfordrende og effektiv 😎🏋🏽

Eksempelvis er rækkefølgen værd at overveje, da den har stor betydning for udbyttet af træningen. Team Danmarks fysiske trænere har derfor udarbejdet disse guidelines 💪🏼: 

Det vigtigste inden du starter din styrketræning er dog at definere, hvad det primære mål med styrketræningen er. Herefter kan du lave et program med prioriteret rækkefølge af øvelser 👌🏼

Performance program

Fysiske forbedringer i MAX test

3 gange årligt afvikles der MAX test til Performance træning:

Der laves følgende målinger/tests:

Enkelte spillere forbedre deres muskelmasse mellem 3-8 kg. på 8 måneder.

Atletiske tests

SPRINT & ACCELERATIONSTEST

JUMP TEST

AGILITY TEST

KROPSKOMPOSITION

Performance - MAX test

3 gange årligt (August, December, April) MAX tester vi i Performance træning.

Kost og præstation

Hvordan skal man spise for at præstere optimalt i træning og kamp ?

Biologiske begreber:

Tests

Muskeltræthed og præstation

En optimal træning består af overbelastnings perioder, hvor du "nedbryder" din krop, efterfulgt af en restitution, hvor kroppen får lov at komme sig og bliver stærkere end før. Dette kaldes også superkompensation eller overkompensationsprincippet.

Hvordan planlægges træning, så musklerne kan præstere optimalt så længe så muligt?

Biologiske begreber:

Tests

Atletisk træning giver fordel på kampdagen

Morderne fodbold stiller nogle ret åbenlyse krav til udøvernes benmuskler. De skal særligt kunne løbe hurtigt. Men i dag kigger man også på en seriøs træning af overkroppen.

For 30 år siden, styrketrænede man generelt ikke. Nu styrketræner alle. Det har skabt eksplosive spillere, der er bedst til at løbe hurtigt i stedet for langt. Man træner også musklerne på overkroppen for at sørge for at spillerne har mere at stå imod med, og bedre undgår skader.

Når fodboldkampene skal afgøres bliver det med stor sikkerhed gennem intense eksplosive indsatser fra spillernes side. Intensiteten i den moderne fodbold er nemlig steget enormt. Det betyder at spillerne laver flere aktioner i løbet af kampene, hvor de yder deres maksimale fysiske indsats.

Der skal spurtes meget mere i moderne fodbold. Det er disse aktioner, der er med til at afgøre kampe. Samtidig udtrættes spillerne i højere grad, og det gør det nødvendigt med tidligere udskiftninger i kampene.

Eksempel på en atletisk udvikling: Leon Goretzka - Tysk landsholdspiller.

2018

2019

2020

Vigtigheden af spring/sprint

De mest præcise tal for intensiteten i topfodbold stammer fra de nationale ligaer. I dette tilfælde kan man se, at antallet af spurter i den engelske Premier League er steget med 85 procent fra sæsonen 2006/2007 - 2012/2013.

Sprint og løbevillighed vinder kampe

Moderne fodbold handler meget om løbevillighed i omstillingsspillet, lige når eget hold har erobret bolden eller har tabt bolden. Og her er Müller ekstraordinært løbevillig på grund af sin store fysiske kapacitet og taktiske rolle, hvor han veksler mellem at søge ned i banen, være angriber eller kant og søge dybe løb.

Det er nok åbenlyst for de fleste, at det er en fordel at kunne løbe stærkt som fodboldspiller. For angrebsspillerne giver det mulighed for at trække forbi en modstander med bolden eller løbe fra forsvaret og komme først til en stikning i dybden. Dette fokus på sprint- og accelerationsegenskaber har gjort, at de spillere, der bliver professionelle nu til dags, typisk også er spillere med en god sprint og en hurtig acceleration.

Den første fysiske egenskab trænerne kigger på, når de skal udvælge talenter er spillernes hurtighed. Hvis de ikke er hurtige skal de være sindssygt dygtige teknisk og taktisk for ikke at blive valgt fra.

Alphonso Davies 36.51 km/t

Forskel på sprintere og fodboldspillere.

Fodboldspillere løber dog langt fra lige så hurtigt som 100 meter sprintere, der når en topfart omkring de 44 km/t. En sprinter når typisk sin topfart efter 60 meter, mens en fodboldspiller når den efter 40 meter.

Accelerationen er vigtigere end topfarten, men spillerne er generelt hurtigere i dag end for tyve år siden. Lidt forenklet kan man sige, at spillerne dengang typisk var bygget og trænet til at løbe en god tid på fem kilometer. Nu svarer spillernes kropsbygning groft sagt til en mellemting mellem en 200 meter- og 400 meter-løber