Performance træning

Performance-træning er et supplement til din daglige træning på, hvor vi har fokus på den enkelte spillers fysiske forudsætninger og udviklingspotentiale. Dette skal give spilleren de bedste forudsætninger for at præstere på banen og give dem værktøjerne til at tage kontrol over egen udvikling.

Toppræstation nøgleord

 • Planlægning

 • Gentagelse

 • Fokus

Toppræstation afhænger af

 • 05 % Kamp og restitution: Aktiv – Ernæring – Passiv (bl.a. stræk)

 • 95 % Træning, kost, søvn og genopladning.

Faget

 • Gennem samtaler og forståelse af din fysiske tilstand opstiller vi i fællesskab en målsætning for dig, som vi bruger til at tilrettelægge individuel træning. Det kan være træning i form af eksempelvis styrke, konditionering, øgning af muskelmasse, vægttab/øgning mm.

 • Performance træningen rummer også teknisk, taktisk og fysisk træning, som skal gøre dig til en bedre sportsudøver. I træningen indgår også elementer fra professionelle træningsmiljøer som fokus på mentaltræning, restitution, kost og sundhed. Det hele både på praktisk og teoretisk plan.

 • Udover at udvikle dig som fodbold/håndboldspiller har vi også fokus på, at du bliver en bevidst spiller, der kan reflektere over og tage ansvar for din egen udvikling og samtidig blive afklaret i forhold til din videre vej i sportens verden.

Forventninger

 • Som elev forventer vi, at du har lyst og er motiveret til udvikling, at arbejde hårdt og bidrage positivt til træningsmiljøet.

Fysisk belastning og restitution

 • I løbet af skoleåret koordineres træningsmængden og kan doseres efter spillerens fysiske program.

 • Restitution er vigtigt i forhold til både Søvn, Sund kost osv.

Atletiske tests

Hvert år tester vi 3 gange årligt spillerne på Fodboldlinjen. Fodboldlinjen samarbejder med FysioLab. som udfører testene og er samarbejdspartner i forløbene.

SPRINT & ACCELERATIONSTEST.

 • Med de transportable fotoceller kan vi præcist måle sprinthastighed og accelerationsevne, som typisk måles over hhv. 5, 10, 25 og 30 m.

JUMP TEST

 • Når vi udfører hoppetests måler vi eksplosiviteten i musklerne fra hofterne og ned. Der findes flere forskellige hoppetests – Counter movement jump, drop jump, single leg jump etc. Ud fra test resultaterne kan vi måle Reactive Strength Index (hvor meget kraft kan man udvikle over tid), hangtime, hoppehøjde og Rate of Force Development (evnen til at udvikle mest energi på kortest tid).

AGILITY TEST

 • Agility er et vigtigt element i alle sportsgrene, der involverer andet end lige løb. Det dækker over alt fra evnen til at lave vendinger, sidesteppe, løbe baglæns, skifte retning osv.

KROPSKOMPOSITION

 • Med vores Tanita SC 330 Body Composition Analyser (kropsanalysevægt) kan vi give oplysninger om vægt, BMI, basalt stofskifte, fedtprocent, fedtmasse, visceral fedt (indre organer), metabolisk alder, muskelmasse og vand i procent. Tanita kropsanalysevægten kan bruges som før/efter målinger ifm. vægttab, forberedelse til sæson ifht. fedtprocent og muskelmasse og evaluering på træningsforløb. Vi måler den totale kropshøjde vha. Leicester Height Measure.

Kost og præstation

Hvordan skal man spise for at præstere optimalt i træning og kamp ?

Biologiske begreber:

 • Energigivende næringsstoffer, fordøjelses systemet, fordøjelsesenzymer, membrantransport, osmolaritet, blodsukkerregulering.

Tests

 • Måling af kropkomposition (DEXA-scanner)

 • Kulhydratoptag i tarmen

 • Proteinfordøjelse

 • Fedtfordøjelse

 • Analyse af egen kost (blodsukker og kulhydrattyper)

Muskeltræthed og præstation

En optimal træning består af overbelastnings perioder, hvor du "nedbryder" din krop, efterfulgt af en restitution, hvor kroppen får lov at komme sig og bliver stærkere end før. Dette kaldes også superkompensation eller overkompensationsprincippet.

Hvordan planlægges træning, så musklerne kan præstere optimalt så længe så muligt?

Biologiske begreber:

 • Muskler, nervesystem, aerobt og anaerobt energistofskifte, kredsløb, hjerte og lunger.

Tests

 • Udholdenhedstest

 • 3-minuts all out: estimere anaerob og aerob kapacitet.

 • Måling af maksimal iltoptagelse: Direkte måling af maksimal iltoptagelse.

Atletisk træning giver fordel på kampdagen

Morderne fodbold stiller nogle ret åbenlyse krav til udøvernes benmuskler. De skal særligt kunne løbe hurtigt. Men i dag kigger man også på en seriøs træning af overkroppen.

For 30 år siden, styrketrænede man generelt ikke. Nu styrketræner alle. Det har skabt eksplosive spillere, der er bedst til at løbe hurtigt i stedet for langt. Man træner også musklerne på overkroppen for at sørge for at spillerne har mere at stå imod med, og bedre undgår skader.

Når fodboldkampene skal afgøres bliver det med stor sikkerhed gennem intense eksplosive indsatser fra spillernes side. Intensiteten i den moderne fodbold er nemlig steget enormt. Det betyder at spillerne laver flere aktioner i løbet af kampene, hvor de yder deres maksimale fysiske indsats.

Der skal spurtes meget mere i moderne fodbold. Det er disse aktioner, der er med til at afgøre kampe. Samtidig udtrættes spillerne i højere grad, og det gør det nødvendigt med tidligere udskiftninger i kampene.

Eksempel på en atletisk udvikling: Leon Goretzka - Tysk landsholdspiller.

2018

2019

2020

Vigtigheden af spring/sprint

De mest præcise tal for intensiteten i topfodbold stammer fra de nationale ligaer. I dette tilfælde kan man se, at antallet af spurter i den engelske Premier League er steget med 85 procent fra sæsonen 2006/2007 - 2012/2013.

Sprint og løbevillighed vinder kampe

Moderne fodbold handler meget om løbevillighed i omstillingsspillet, lige når eget hold har erobret bolden eller har tabt bolden. Og her er Müller ekstraordinært løbevillig på grund af sin store fysiske kapacitet og taktiske rolle, hvor han veksler mellem at søge ned i banen, være angriber eller kant og søge dybe løb.

Det er nok åbenlyst for de fleste, at det er en fordel at kunne løbe stærkt som fodboldspiller. For angrebsspillerne giver det mulighed for at trække forbi en modstander med bolden eller løbe fra forsvaret og komme først til en stikning i dybden. Dette fokus på sprint- og accelerationsegenskaber har gjort, at de spillere, der bliver professionelle nu til dags, typisk også er spillere med en god sprint og en hurtig acceleration.

Den første fysiske egenskab trænerne kigger på, når de skal udvælge talenter er spillernes hurtighed. Hvis de ikke er hurtige skal de være sindssygt dygtige teknisk og taktisk for ikke at blive valgt fra.

Alphonso Davies 36.51 km/t

Forskel på sprintere og fodboldspillere.

Fodboldspillere løber dog langt fra lige så hurtigt som 100 meter sprintere, der når en topfart omkring de 44 km/t. En sprinter når typisk sin topfart efter 60 meter, mens en fodboldspiller når den efter 40 meter.

Accelerationen er vigtigere end topfarten, men spillerne er generelt hurtigere i dag end for tyve år siden. Lidt forenklet kan man sige, at spillerne dengang typisk var bygget og trænet til at løbe en god tid på fem kilometer. Nu svarer spillernes kropsbygning groft sagt til en mellemting mellem en 200 meter- og 400 meter-løber